Borst vooruit!

pexels-karolina-grabowska-4498277

Ik sta fruit klaar te maken voor mijn jongste dochter en ineens word ik me bewust van mijn houding: als een plumpudding sta ik in elkaar gezakt, als een oud vrouwtje hang ik boven het aanrecht met mijn neus zowat op mijn handen.

Door mijn gebroken ruggenwervels (wat te laat is opgemerkt), is mijn houding wel een ding geworden. Met therapie en oefeningen is het wel verbeterd, maar ik moet nog steeds heel bewust mijn rug op strekken, borst vooruit, shift maken met mijn taille (ik hoor mijn Mensendieck therapeut in mijn hoofd het zeggen).

Maar op de dagen dat ik niet zo lekker in mijn vel zit, hang ik in mijn rug, steekt mijn buik naar voren en maak ik me zo klein als maar kan. Zonder dat ik me hier bewust van ben… Tot het moment dat het me opvalt. Zoals bij het klaar maken van het fruithapje.

Dan baal ik van mijzelf. Want naast dat het er ongeïnteresseerd en slungelig uitziet. Is het ook nog eens slecht voor mijn rug. En als ik er nu al zo bij loop, hoe zie ik er dan uit over een jaar of 40?

Maar doordat ik me er bewust van ben, kan ik ervoor kiezen om het anders te doen: mijn rug op strekken, schouders naar achteren en borst vooruit (en nee, niet “de lipjes getuit” zoals Marijke Helwegen zei). Die verandering in mijn houding geeft mij direct al een beter gevoel over mijzelf.

Je kent het gevoel waarschijnlijk wel: je zelfvertrouwen groeit wanneer jij je rechter, langer, groter maakt. En als je het niet kent: probeer het eens en voel wat het met je doet.

Andersom werkt het ook: als jij denkt aan een situatie waarin jij je onzeker, je niet op je gemak voelde, zakt je lichaam direct in. Dus jouw gedachten hebben invloed op je lijf, je lijf heeft invloed op je gedachten, je gevoel.

Heb je angstige gedachten, dan span je je lichaam aan (onbewust) waardoor het bloed slechter wordt rond gepompt en de afvalstoffen uit je cellen minder goed worden opgeruimd. Wanneer je je lijf bewust gaat ontspannen door per lichaamsdeel aan te spannen en te ontspannen, zullen de angstgedachten ook afnemen.

Van die wisselwerking tussen lichaam en geest maak ik gebruik in mijn sessies. Jouw lichaam laat zien welke specifieke gedachte zorgt voor de pijn in je lijf. Door bewust die specifieke gedachte om te draaien, merk je dat direct aan je lichaam.

Doordat je na de sessie weet waar de pijn door komt, neemt de angst voor die pijn af, wat voor minder spanning in het lichaam zorgt, waardoor je lijf optimaal kan werken zodat je minder pijn ervaart: je komt in een opwaartse spiraal!

Nieuwsgierig of een traject iets voor jou is? Klik hier om naar de infopagina te gaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *