Hoeveel uien heb jij?

ui schil

Nee, ik bedoel niet de uien in de voorraadkast of in je uienpot. Ik heb het over de uien in je geest, hersenen, ziel, onderbewuste of waar dan ook voor jouw gevoel je innerlijke zit. Ik hoor je denken: ‘Uien in mijn geest, waar heeft zij het nu over? Is ze bevangen door de hitte, of zo?’

Haha, nee, ondanks dat ik lekker in het zonnetje zit, heb ik geen zonnesteek. Maar ik zal je uitleggen hoe ik bij een ui kom.

Iedereen weet wel hoe een ui eruit ziet: allemaal schillen om elkaar. En binnen in de ui zit een kern die soms al bijna op een plantje lijkt (bij mij tenminste, als ze weer eens te lang in de kelder hebben gelegen).

De ui als metafoor voor trauma’s, negatieve overtuigingen en emoties.

Tijdens sessies heb ik gemerkt dat een cliënt lang niet altijd direct in de kern van haar pijn komt. Dat er eerst iets anders opgeruimd en geheeld moet worden waardoor in latere sessies de kern wel aangeraakt en opgeruimd wordt. Hierbij kwam bij mij het beeld van een ui naar voren. Ik zie overtuigingen, trauma’s, negatieve emoties en gedachten als een ui.

In het reguliere circuit gebruikt de psycholoog of andere therapeut een poetsdoek om de ui heel hard op te boenen zodat ie glimt en er niet meer uit ziet als een ui, maar van binnen is die dat nog wel. Het ziet er misschien mooi uit, maar het heeft veel behandelingen en moeite gekost om het zo mooi te krijgen en te houden. Niet dat ik tegen deze vorm van zorg ben, want voor heel veel mensen biedt het wel een oplossing. Maar er zijn alternatieven die niet zo veel moeite kosten, niet tijdens de behandelingen zelf en ook niet daarna. Want om de ui zo mooi glimmend te houden, moet je blijven poetsen en dat kost veel energie.

Wat als je die ui nu gewoon zou kunnen opruimen? De kern eruit halen zodat de schillen geen houvast meer hebben en vanzelf eraf vallen? Dit doe ik tijdens een Nucleus sessie. Ik gebruik geen poetsdoek om er een mooie ui van te maken, ik snij de ui met een mes doormidden. 

Verwijder je ui.

Door de vragen die ik stel, komt jouw onderbewuste met de kern van jouw ui, jouw overtuiging, gedachte of trauma. Als die kern dan bloot ligt, kunnen we die eruit halen zodat alle schillen van de ui vallen en de ui geen ui meer is. Je overtuiging, trauma of gedachte is veranderd en daarmee verandert je gedrag of je gevoel automatisch mee! Je hoeft niet meer te boenen op die ui, want die is er niet meer.

Soms moet de uit schil voor schil aangepakt worden en zijn er eerst andere overtuigingen, trauma’s, gedachten die eerst aangepakt moeten worden. Hierdoor wordt de ui kleiner en is het de volgende keer makkelijker om de ui door te snijden.

Maar het doel is altijd het verwijderen van het binnenste van de ui, omdat hierdoor een blijvende en moeiteloze oplossing komt.

Dus mijn vraag zou eigenlijk moeten zijn niet hóéveel uien je hebt, maar wélke uien. Welke belemmering ervaar jij? Heb jij een overtuiging die jou hindert? Is er een (vergeten) trauma die een stempel op je leven drukt?

Is jouw grootste ui pijn in je lichaam? Lees dan mijn blog van volgende week. Daarin leg ik uit hoe een trauma tot fysieke pijn kan leiden.

Wil je nu al weten hoe jouw ui eruit ziet en die ook meteen verwijderen zodat je weer moeiteloos door het leven gaat? Stap dan in ‘De kern van je pijn’ traject:

Ja, ik wil van mijn ui af.

Leave a Comment

Your email address will not be published.