Weet jij dat je nu je kleinkind al draagt?

‘Weet jij dat je nu je kleinkind al bij je draagt?’

Dat was de uitspraak die mijn coach en docent deed. Huh, daar moest ik even over nadenken. Hoezo, mijn kleinkind al?

Tijdens het eerste deel van de opleiding tot Nucleus Coach was ik zwanger en zat mijn dochter in mijn buik. Omdat zij de opleiding op die manier meegekregen heeft, heeft zij een mini-uitvoering van bewijs van deelname gekregen, zo schattig.

Maar terug naar mijn ‘kleinkind’ (ik zet het maar tussen aanhalingstekens, want ik ben nog geen oma). Mijn docent wees mij op het feit dat mijn ongeboren dochter al eicellen in haar lichaampje heeft, die later (voor de helft natuurlijk) mijn kleinkind kunnen worden. Dit moest ik even laten inwerken …

Gedrag van moeder

Het is natuurlijk bekend dat het doen en laten van de moeder van invloed is op het ongeboren kind. Denk aan roken, alcohol nuttigen, ongezond eten, veel stress. Maar ook traumatische gebeurtenissen tijdens de zwangerschap hebben invloed op het ongeboren kind. Het gevoel dat de moeder op zo’n moment ervaart, gaat in de cellen van haar ongeboren kind zitten. En dus ook in de eicellen in het geval het ongeboren kind een dochter is.

Die informatie blijft aanwezig in de eicellen en als de eicel bevrucht wordt, komt er informatie van de vader bij. Die informatie kan grote of kleine invloed hebben op het (leven van) kind, afhankelijk van de zwaarte van het trauma en de omstandigheden.

Terug naar mijn zwangerschap

Ik probeerde gezond te eten tijdens mijn zwangerschap om mijn baby de beste voeding mee te geven, ik probeerde zo zorgeloos mogelijk te leven zodat ze geen stress zou ervaren en alle andere schadelijke dingen probeerde ik te vermijden. En dan kreeg ik te horen dat mijn gedrag ook invloed heeft op mijn ‘nog niet gemaakte’ kleinkind. Poeh, daar komt dus nog een stukje extra  verantwoordelijkheid bij.

Hoe zit het met jou?

Maar je kunt het dus ook omdraaien. Jij hebt, gedeeltelijk in ieder geval als eicel, in de buik van je oma gezeten. Beetje gekke gedachte misschien, als je er zo over nadenkt. Maar het is wel iets om over na te denken. Want het kan zo zijn dat een traumatische ervaring van je oma bij jou voor problemen zorgt.

Weet je misschien of je oma of je moeder iets heftigs heeft meegemaakt tijdens haar zwangerschap? Kun je het haar vragen of er misschien een ander familielid? Wie weet vallen er voor jou puzzelstukjes op hun plek en kun jij daarmee je klachten oplossen.

Wil je in een bericht hieronder laten weten als jouw oma of moeder iets heftigs hebben ervaren tijdens de zwangerschap?

Leave a Comment

Your email address will not be published.